Tøff tur fra Frognerseter til Ullevålseter og Sognsvann

Av Shahida Bibi

IKKG arrangerte friluftstur i forbindelse med korona prosjektet for kvinner med minoritetsbakgrunn onsdag 25.august 21. Turen var planlagt til å være en gåtur på ca 6,5 km. Da har vi fått gjennomført den turen. Det var totalt 9 kvinner i forskjellige alder med helseutfordringer som møte opp til å være med på tur. Møteplass var utenfor Oslo city kl.12.00. Det var noen nye og noen gamle deltakere som deltok. Det ble en fin anledning for deltakerne til å bli kjent med hverandre. Det ble fort samtaler og en fin stemning i gruppen. Vi tok T-bane sammen til Frognerseteren. Planen var å gå fra frognerseteren til Sognsvann som var en gå tur på ca 6,5 km. De som hadde planlagt turen hadde også nevnt at det skulle bli en pause på Ullevålseter. 

Det viste seg at dette ble en ganske utfordrende lang tur. Om vi hadde gått rett til Sognsvann så hadde ting gått mye bedre. Men pause på Ullevålseter i planen forvirret oss, siden det var ca 6,5 km til Ullevålseter og der var det ikke noe Tbane å ta. Vi måtte gå 5 km til for å kunne komme oss til Sognsvann T-bane. For noen av deltakerne ble det ganske utfordrende og tøft. Siden vi var en gruppe med variert alder så hjalp de som var unge til å støtte og hjelpe eldre kvinner som var med. Det ble mye latter underveis, og gode samtaler. Man kunne godt se at eldre kvinner var veldig motiverte til å gå og gjennomføre turen. Den lange turen ga også mulighet til å bli bedre kjent med hverandre, siden folk pratet med hverandre hele veien. På kort tid visste vi mye om hverandre. Man kunne også se at hvordan kvinner lengtet etter den sosiale biten av å være sammen. Samtidig en del frustrasjon særlig den lange sti gjennom skogen ble en ganske vanskelig utfordring for eldre kvinner med rullator og stokk. Men alle sto på og ga sitt beste. Det ble et veldig fint samarbeid og folk var motiverte til å gjennomføre turen på liv og død.     

Den sterke vinden var med på å lage god motstand. Vi heiet på hverandre og fortsatte mot vårt mål. Endelig var vi på Ullevålseter og der tok vi en pause. Kafeteriaen stengte akkurat da men vi rakk å kjøpe kanelboller som vi kunne hygge oss med etter den lange og utfordrende turen gjennom skogen. Vi spiste kyllingpasta som vi hadde med noen papptallerkener fløy med pasta i når vinden brått ble sterk. Det var både morsomt og samtidig  frustrerende for en som fikk pasta i fanget. 

Der prøvde noen av deltakere å få bestilt bil eller taxi for å kunne bli kjørt hjem men det var dessverre kun gå som var den eneste valget siden det var kun gå området. Man kunne se skuffelse og hjelpeløshet hos deltakerne. Men man kunne også se motivasjonen dems til å stå på og ha en holdning som sa klart og tydelig  la oss få gjennomføre det når vi først var i den situasjonen. Dermed så var det ikke mye å velge mellom enn å  bare fortsette å gå med resten av krefter. Alle hadde bare lyst til overleve den turen. Det ble en slags god miks av en god del latter og en god del frustrasjon. Tre eldre kvinner som slet veldig med å gå fikk heldigvis hjelp av en politibil som var på runden i området. Politiet hadde fått tips om at disse eldre kvinner trengte hjelp til å komme seg ut fra den lange gå veien. Det ble en fotosession med politiet og kvinner fikk en herlig tur i politibilen som var en uforglemmelig opplevelse for dem og for oss. 

Resten av gruppen brukte en halv time til for å komme seg til Sognsvann T-banestasjon. Da var alle slitne, samtidig fornøyde med at turen ble gjennomført.  Alle lærte mye fra den erfaringen, og resten av turene vil være bedre planlagt. Som premie for denne turen fikk alle de involverte en god middag fra IKKG. alle deltakerne var både fornøyde og stolte over deres innsats. 

Post scriptum: Rapport fra middag mandag 06.09.21

Det ble arrangert middag som kompensasjon for turen som ble veldig utfordrende for 10 deltakerne. Siden det var litt svikt i planlegging så bestemte IKKG til å invitere deltakerne til en hyggelig kveld sammen. Det var et hyggelig initiativ med felles middag på tyrkisk restaurant i byen. Vi gikk sammen etter sykurset på mandag. Det var en fin gåtur fra torggata 31 til Grønland. 

Det var alle som møtte opp unntatt en deltaker som var bortreist. Det ble en del aktiviteter rundt middagen. Vi fikk en introduksjon av boka som Shazia Andleeb har skrevet angående reiser som hun tidligere har hatt. Det var en spennende bok og det var av interesse for alle og noen av de ville låne den for lesing. Første aktivitet var at alle skulle fortelle litt om en spennende tur de kunne huske fra livet sitt. Alle fortalte noe spennende og det ble mange gode og forskjellige historier. De skulle også fortelle litt om noe positivt fra den gå turen til Sognsvann som var tøft . Det var en del morsomme hendelser som fikk oss til å le mye.  Vi har avsluttet tema siden maten ble servert.

Det var god mat og godt humør som skapte veldig god stemning rundt matbordet. Vi  koste oss med maten, maten var veldig god. Det ble ganske bra med dessert og te etter maten. 

Etter en god prat, så tok vi farvel og gikk hjem. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *